Poznając kuchnię meksykańską, z pewnością natkniesz się na mole. W przepisach kulinarnych w języku polskim nazwa ta często jest tłumaczona jako sos. W rzeczywistości jednak mole to coś więcej…
Podstawowa różnica jest taka, że podczas gdy sos jest jedynie dodatkiem do dań, mole jest daniem samym w sobie. To czy podane będzie warzywami, kurczakiem, czy rybą jest kwestią drugorzędną, ponieważ jest to tylko dodatek do dania głównego, którym jest mole.
Jedno danie, wiele odmian
Mole istnieje w niezliczonej ilości odmian smakowych. Jednak najbardziej znanych jest 7 typów z Oaxaci, która uważana jest zresztą za stolicę tego dania.
Mole Poblano, zwane też Czerwonym Mole
To najbardziej popularna odmiana mole. Wersja ta ściśle powiązana z regionem Puebla w Meksyku jest bardzo często uważana za narodowy przysmak Meksykańczyków. Wśród składników można znaleźć: chili mulato, chili ancho, chili pasilla, rodzynki, migdały lub orzechy. Duża ilość chili, suszonych owoców, orzechów i czekolady sprawia, że ten typ mole jest dużo bardziej słodki i ostry od innych odmian.
Mole Verde
Ten typ mole swój zielony kolor zawdzięcza pestkom dyni, kolendrze, zielonym pomidorom i papryczkom jalapenos. Czekolada natomiast zastępowana jest tutaj przez świeże zioła.
Mole Negro
Ta odmiana skupia się przede wszystkim na intensywnym słodkim i ostrym smaku. Jest to również najbardziej gęsta odmiana mole. Podstawowe jej składniki to: czekolada, cynamon, kminek, goździki. Dla zagęszczenia dodaje się również chleb. Czasem dodawane są także suszone owoce, jednak kluczowym składnikiem jest aromatyczne ziele zwane hoja santa.
Mole Chichilo
Ten typ mole idealnie nadaje się do potraw ze smażonego mięsa. Papryczki guajillo i ancho w tej odmianie zajmują miejsce czekolady. Mąka kukurydziana natomiast nadaje gęstości i nadaje charakterystyczny smak całości.
Mole Amarillo
W tej wersji mole główną tolę odgrywają czekolada i suszone owoce. Dla zagęszczenia dodaje się również masło lub mąkę kukurydzianą. Ten typ mole jest zwykle podawany z warzywami lub jako dodatek do nuggetsów z kurczaka.
Mole Coloradito
Mole w tej wersji składa się z: cebuli, czosnku, nasion, ostrych przypraw, czekolady oraz bananów, które nadają całości słodki posmak.
Mole Manchamantel
Świeży ananas, pomidory i chorizo sprawiają, że jest to ciekawe połączenie owocowej nuty z wyrazistym podkreśleniem klasycznego smaku mole.
Festival del Mole Poblano
Popularność tego dania jest na tyle duża, że doczekało się ono dorocznego festiwalu, który odbywa się w mieście Puebla w Meksyku. Podczas tego wydarzenia we wszystkie niedziele czerwca można skosztować różnych rodzajów mole w przedziale cenowym od 40 do 200 peso za danie. Festiwal obfituje również w wystawy, eventy, warsztaty kulinarne oraz Konkurs na Najlepsze Mole.
Mimo że wydarzenie to jest hucznie obchodzone zarówno w centrum miasta, jak i na jego obrzeżach, prawdziwym jego centrum jest Centro Cultural Santa Rosa. Mówi się, że to w kuchni właśnie tego pięknego przybytku zostało stworzone pierwsze mole.